ÜNİVERSİTEMİZ SULTAN II. BAYEZİD KÜLLİYESİ SAĞLIK MÜZESİ’NİN RESTORASYONUNA YÖNELİK PROTOKOL İMZALANDI

Trakya Üniversitesi ile Abdi Ä°brahim Ä°laç Sanayi ve Ticaret A.Åž. arasında, 21 Aralık 2013 tarihinde Sultan II. Bayezid Külliyesi SaÄŸlık Müzesi’nin restorasyonuna yönelik protokol imzalandı.   

Törene, SaÄŸlık Bakanı Mehmet MÜEZZÄ°NOÄžLU, Edirne Valisi Hasan DURUER, Rektörümüz Prof. Dr. Yener YÖRÜK ve Abdi Ä°brahim Ä°laç Sanayi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Nezih BARUT katıldı.

Ä°mza töreninde konuÅŸan SaÄŸlık Bakanı Mehmet MÜEZZÄ°NOÄžLU, 500 yıl önce Avrupa’nın akıl hastalarını ya beyinlerini tahrip ederek ya da zincirlere vurarak kontrole aldığı bir dönemde, SaÄŸlık Müzesi’nin müzik sesi, su sesi, bitki ve çiçek kokularıyla insanı tedavi eden modern bir tedavi yöntemi uyguladığını ifade ederek bugün hala dünyanın herhangi bir ülkesinde bu kadar geliÅŸmiÅŸ ve medeni olan bir örneÄŸinin görülmediÄŸini dile getirdi.

Edirne’nin saÄŸlık turizminde bölgenin merkezi olabilme adına önemli bir altyapısı olduÄŸunu söyleyen Bakan Mehmet MÜEZZÄ°NOÄžLU, Trakya Üniversitemiz, gerek tıp fakültesiyle, gerek onkoloji merkeziyle ve yeni dinamikleriyle inanıyorum ki Edirne’nin vizyon dinamiklerine önemli katkılar saÄŸlayacaktır. Dolayısıyla bugün Trakya Üniversitemiz RektörlüÄŸü ile Abdi Ä°brahim Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Nezih BARUT arasında imzalanacak bu protokolün Edirnemize ve Edirnelilere hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Vali Hasan DURUER, SaÄŸlık Müzesi’nin tefriÅŸ ve tanziminde ciddi sıkıntılar bulunduÄŸunu belirtti ve Nezih BARUT’a teÅŸekkür ederek; Edirne’ye layık bir müze yapacaklarına inandığını söyledi.  

Müzenin, döneminin en modern saÄŸlık kurumu olduÄŸunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Yener YÖRÜK, hastanecilik tarihi açısından buranın ayrı bir öneme sahip olduÄŸunu söyledi. Özellikle, Avrupa’nın ileri hastanelerinde ve Amerika’da uygulanan formlara buranın örnek teÅŸkil ettiÄŸinin altını çizdi.

Rektör Prof. Dr. Yener YÖRÜK, “Bu bina, 1984 yılında üniversitemize devredilmiÅŸti ve harap haldeydi. Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadeniz hocamızın büyük gayretleriyle kazanıldı. Daha sonra 2000’li yıllarda müze olan bu mekân, ÅŸu an Selimiye Camii’nden sonra Edirne’de yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiÄŸi ikinci mekân. Artık yenilenme ihtiyacı var. Günümüzün modern aydınlatma ve tanıtım yöntemlerinin uygulaması burada yapılacak. TeÅŸriflerinden dolayı sayın bakanımıza ve sayın valimize; katkılarından dolayı da Nezih BARUT’a teÅŸekkür ediyorum. Müzemiz sadece yurtiçi deÄŸil yurtdışından da ziyaretçi alıyor.  2007 yılında Avrupa müze ödülünü almıştı. Yenilendikten sonra inÅŸallah yeni ödüller için hep birlikte müracaat ederiz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Abdi Ä°brahim Ä°laç Sanayi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Nezih BARUT ise, Ocak ayında baÅŸlayacakları projeyi 2014 yılı sonunda bitirmeyi planladıklarını söyledi. Yapacağımız çalışma yenileme çalışması olacak diyen BARUT, elektrik tesisatı ve dekorasyonun tamamen yenileneceÄŸini ve bu konuda çalışmalara baÅŸladıklarını ifade etti.

Rektör Prof. Dr. Yener YÖRÜK ile Nezih BARUT arasında imzalanan protokolü, SaÄŸlık Bakanı Mehmet MÜEZZÄ°NOÄžLU ve Vali Hasan DURUER de ÅŸahit olarak imzaladı. ResimResimResimResim

Bu içerik 21.12.2013 tarihinde yayınlandı ve toplam 1910 kez okundu.