ULUSLARARASI ÜNİVERSİTE MÜZELER BİRLİĞİ PLATFORMU KONGRESİ TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE

    Uluslararası platformlarda üniversite müzelerini kurumlaştırmak amacıyla çalışan Uluslararası Üniversite Müzeler Birliği Platformu tarafından 5.’si düzenlenen kongrenin açılışı 3 Mayıs Perşembe günü Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nde gerçekleştirildi. 3-5 Mayıs tarihleri arasındaki kongrenin açılışına Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanı Hüseyin Tok, Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Konsolosu Radoslava Kafedjiyska, Uluslararası Üniversite Müzeler Birliği Platformu ile İstanbul Üniversitesi Kültürel Miras Alanlarının Yönetimi Ana Bilim Dalı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Hatipler, Boğaziçi Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mutlu Erbay, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Müdürü ve Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Akıncı, İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi Müdürü Müslüm Özcan, Yambol George Papazov Resim ve Heykel Müzesi Direktörü Petko Yordanov ile yurt içi ve yurt dışından akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Kongrenin açılış konuşmaları öncesinde, Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi bünyesinde kurulacak İmaret ve Saray Mutfağı Müzesi envanterinin ilk eseri olarak, Prof. Dr. Fethiye Erbay tarafından Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na, 15. yüzyılın saray mutfağını temsilen bir yağlı boya tablosu hediye edildi.
     Kongrenin açılış konuşmasını yapan Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Müdürü ve Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Akıncı “Müzemiz bugün, 15. yüzyılda olduğu gibi tarihi günlerinden birini yaşıyor. Uluslararası Üniversite Müzeler Birliği Platformu Kongresi’ne ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu vesileyle, müzemizin kuruluşunda büyük emekleri geçen merhum Dr. Ratıp Kazancıgil’i rahmetle anıyorum. Başta Prof. Dr. Fethiye Erbay olmak üzere Kongre Düzenleme ve Bilim Kurulu’nda yer alan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Müzemizin sosyal, kültürel ve akademik etkinliklere ev sahipliği yapması, önemli başarılara imza atması için bizlere destek olan Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na da teşekkürlerimi sunuyorum. Rektörümüzün destekleriyle külliyemiz adına üretiyor ve daha fazlasını yapma gayretiyle çalışıyoruz. Kongrenin, üniversite müzelerimiz açısından başarılı ve faydalı olmasını diliyorum.” dedi.
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Hatipler konuşmasında, “İtalyan Yazar ve Romancı İtalo Calvino şehirleri ‘Asılmakta olan bir adamın ayak parmaklarıyla toprak arasındaki mesafe’ olarak tanımlar. Şehirler böylesine dar bir alanda kurulmalarına rağmen insanlığın ve medeniyetin kurucusu rolünü üstlenmiştir. Şehirlerin bu kadar önemli olmalarının nedeni insanların varlığıyla birlikte dünü bugüne, bugünü de yarına taşıyacak fonksiyonları üzerlerinde biriktirmiş olmasıdır. Şehirleri şehir yapan en önemli özellik o şehirde var olan müzelerdir. Eğer söz konusu müzelerin sahibi üniversitelerse toplumsal etkinliğini tarif etmek oldukça zordur, bizim tabirimizle ‘tadından yenmez’ bir noktaya gelir. Bugün burada çok güzel ve bereketli bir başlangıç yaptık. İmaret ve Saray Mutfağı Müzesi envanterimizin bir numaralı eserini aldık. İnşallah bu bir numara binlerle devam ederek, bol bereketli bir müzenin ilk temel taşı haline gelir. Bu bağlamda Prof. Dr. Fethiye Erbay’a teşekkür ediyoruz. Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na da kültür ve sanata bu zamana kadar verilenden çok daha fazla önem verdiği için şükranlarımı arz ediyorum. Bir kültür ve sanat adamı olarak, Rektörümüzün bu tür etkinliklerde bulunmasının, Edirne ve kentin kültür, sanat ve edebiyat geleceği için inanılmaz fırsatlar doğuracağını düşünüyorum.” dedi.
    Uluslararası Üniversite Müzeler Birliği Platformu Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay, 1994 yılında platformu ilk kurduklarında Boğaziçi Üniversitesi’nde çok az katılımlı bir toplantıyla işe başladıklarını belirterek bugün gelinen noktada 60’ın üzerinde üyeleri olduğunu ve uluslararası üniversite müzeleri özelinde pek çok projeye imza attıklarını ifade etti. Prof. Dr. Fethiye Erbay, “Amacımız üniversite müzelerini daha üst platformlara çıkarmak ve gelişimlerine destek vermek. Bunu pek çok ortak paydaşla birlikte gerçekleştiriyoruz. Üniversite müzelerimizi destekleyen pek çok yöneticimiz ve rektörümüz var. Trakya Üniversitesi ile ikinci kez buluşuyoruz. Kongremizin 5.’sini Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirmemize, daha önce hazırladığımız anketler aracılığıyla karar verdik. Hazırlandığımız anketlerle bir sonraki konferansı nerede gerçekleştireceğimizi belirliyoruz. Aynı zamanda konuk olduğumuz üniversiteye bir hediye veriyoruz. Trakya Üniversitesi, ilk günden bu yana bizi destekliyor ve ikinci kez bu ödülün sahibi oldu. Bunun için mutluyuz ve başta Rektörümüz olmak üzere kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Uluslararası Üniversite Müzeler Birliği Platformu olarak çok büyük işlere imza atıyoruz. Türkiye’de ilk defa üniversite müzeleri arşivini oluşturuyoruz. Bunu yayınlarla destekleyerek bizden sonraki kuşaklara bırakacağız. Yalnızca akademik yayın ve araştırmalarla sınırlı kalmıyor üniversitelerde pek çok müzenin kurulmasına da destek veriyoruz. Bu sözü Trakya Üniversitesi Rektörümüze de verdik. İnşallah bir sonraki buluşmamızda burada kurulması planlanan müzemizin de açılışını hep birlikte gerçekleştiriyor ve kutluyor oluruz.” dedi.
    Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç müzelerin, ulusların belleği ve geçmişi olduğuna vurgu yaparak müzelerin ulusların dünü, bugünü ve geleceği olduğunu belirtti.
    Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise konuşmasında “Edirne, tüm varlıklarıyla muhteşem bir şehir. Üniversitemiz bünyesindeki Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi de Edirne’nin sahip olduğu kültür varlıklarının önemli bir değeri. Sahip olduğumuz mirası en güzel şekilde anlayarak gelecek nesillere aktarmak vazifemiz. Çok harap ve metruk haldeki bu yapı, Trakya Üniversitesi bünyesinde, merhum Dr. Ratıp Kazancıgil ve çok değerli hocalarımızın yoğun çaba ve emekleriyle, Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’ne dönüştü. Öncelikle onarılan, sonrasında müze haline gelen ve geçtiğimiz günlerde 21. açılış yıl dönümünü kutladığımız Müzemiz, hafta sonları 5 bin civarında ziyaretçiye ev sahipliği yapan, medeniyetimizi en güzel şekilde anlatan eserlerden biri haline geldi. Beş duyuya hitap edecek bir anlayışla hayata geçirdiğimiz Müzemizi, ziyaretçilerimizin göreceği, dokunacağı, atmosferi ve havayı koklayıp hissedeceği ve şifahanedeki müzikleri duyacağı bir yer haline getirdik. Tatma duyusunu da canlandırarak bir müze haline getirmek istiyoruz. Serüvenimiz, saygıdeğer Hocamız Prof. Dr. Fethiye Erbay ile başladı. Müzeler konusunda bilgili ve alanında yetkin akademisyenleri bir araya getiren manalı bir birliktelik var. Müzelerimize ilişkin derli, toplu ve kalıcı bilgilerin yanı sıra gelecek araştırmacılara ışık tutacak nitelikte dergi, sunum ve kitaplarımız var. Uluslararası Üniversite Müzeler Birliği Platformu Kongresi’nin ev sahipliğimizde gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyuyoruz. Müzemize girdiğinizde karşınıza çıkan ilk yerin mutfak olduğunu görüyorsunuz. Bu doğrultuda Osmanlı’da yemeğe ve mutfağa çok önem verildiğinden, geniş bir yemek kültür ve geleneğinin olduğundan söz edebiliriz. Bunu bir hazine bulucu gibi tekrar gün yüzüne çıkartarak yeni nesillere gösterme, sunma ve anlatma çabası içindeyiz. Bu kültürü tanıtmak ve göstermek adına Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi içinde bir İmaret Müzesi oluşturmak için adımlar attık. Bu amaçla bizlere kıymetli katkılar sunan Prof. Dr. Fethiye Erbay nezdinde, Uluslararası Üniversite Müzeler Birliği Platformu’na teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.
      Konferansta kapsamında, açılış konuşmalarının ardından 2017 yılında Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen kongre katılımcılarının oylarıyla ödüle layık görülenler için tören düzenlendi. Törende “En İyi Sunum” ödüllerinin ilkini Demirel Vakfı Başkanlığı’nda Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi adına Müze Müdürü Osman Siviloğlu alırken ikinci ödülü Kadir Has Üniversitesi Rezan Has Müzesi adına Yüksek Mimar Ümran Köksüz aldı. Daha önce Uluslararası Üniversite Müzeler Birliği Platformu tarafından iki kez ödüle layık görülen Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, bu yıl yine ödüle layık görülerek “En İyi Üniversite Müzesi” seçildi. Ödülü Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Müdürümüz Öğr. Gör. Hakan Akıncı, Prof. Dr. Fethiye Erbay’ın elinden aldı.
    Ödül töreni ve hediye takdimlerinin ardından Uluslararası Üniversite Müze Müzeleri Birliği Platformu tarafından hazırlanan ve Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Aşevi Bölümü’nde sergilenen, küratörlüğünü Prof. Dr. Fethiye Erbay, Doç. Dr. Mutlu Erbay, Öğr. Gör. Hakan Akıncı, Dr. Öğr. Üyesi Ersan Sarıkahya, Dr. Öğr. Üyesi Nuri Özer Erbay, Öğr. Gör. Dr. Sibel Avcı Tuğal ve Müslüm Özcan’ın yaptığı “AŞEVİ 2018” sergisi açılışı gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Öğr. Gör. Aras Poyraz Açıkgöz’ün ney dinletisi eşliğinde gerçekleştirilen sergiye katılımcılar ve sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.
3-5 Mayıs 2018 tarihleri arasında Üniversitemiz ev sahipliğinde Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nde gerçekleşen “5. Uluslararası Üniversite Müzeler Birliği Platformu Kongresi”nde sergi açılışının ardından oturumlara geçilerek 13’ü uluslararası olmak üzere toplam 57 adet bildiri sunuldu.
Resim
    ResimResimResimResimResimResimResimResimResimResimResimResimResim
Bu içerik 03.05.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 767 kez okundu.