TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDEN, MERHUM DR. RATİP KAZANCIGİL ANISINA “OSMANLI SAĞLIK GELENEKLERİ” TOPLANTISI

https://www.trakya.edu.tr/news/trakya-universitesi-sultan-ii--bayezid-saglik-muzesi-nde-osmanli-saglik-gelenekleri-bulusmasi

Resim

          Trakya Üniversitesi, değerli çalışmaları ve sayısız eseriyle Edirne, Trakya Üniversitesi ve tıp tarihine unutulmaz katkılar sağlayan, Edirne sevdalısı, merhum Dr. Ratip Kazancıgil Hoca’yı, ölümünün 1. yılında, “Osmanlı Sağlık Gelenekleri” toplantısıyla anacak. 7-8 Eylül 2018 tarihinde, Dr. Ratip Kazancıgil’in derin izler bıraktığı Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nde; Trakya Üniversitesi, Edirne Valiliği, İstanbul Medipol Üniversitesi ve Türk Tıp Tarihi Kurumu iş birliğinde düzenlenecek iki günlük bilimsel etkinliğin açılışı, “Dr. Ratip Kazancıgil’i Anma Oturumu” ile yapılacak. 
          Temeli Sultan II. Bayezid tarafından bizzat atılan ve 1488 yılında hizmete açılan “Sultan II. Bayezid Külliyesi” Osmanlı darüşşifasını günümüzde gerçek anlamda yaşatan tek müze olma özelliğini taşıyor. 2016 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan müze, içinde yer alan darüşşifa ve hemen bitişiğindeki tıp medresesiyle, kurulduğu günden bu yana önemli bir eğitim ve sağlık kurumu olarak dikkat çekiyor. 1488 yılından Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı’na kadar tüm insanlığa sağlık hizmeti ve tıp eğitimi veren Sultan II. Bayezid Külliyesi, bu süreçten Trakya Üniversitesi’ne devrine kadar atıl vaziyette kaldı. 1997’de Trakya Üniversitesi’ne devredilen külliye, merhum Dr. Ratip Kazancıgil’in büyük emek ve gayretleriyle sağlık müzesi olarak yeniden düzenlendi ve tıp tarihine ışık tutacak bir nitelik kazandı. Ziyaretçi sayısını her geçen gün katlayarak artıran Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Edirne’nin en çok ziyaretçi çeken mekânlarından biri olarak çalışmalarını sürdürüyor.    
Dr. Ratip Kazancıgil’in Özgeçmişi
         Kazancıgil, 1920 Malatya doğumludur. İlk ve orta öğrenimini doğduğu ilde tamamlamış ve 1943 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olarak doktorluk hayatına başlamıştır. İlk görev yeri Aydın Merkez Sıtma Savaş Tabipliği’dir. Daha sonra 1950 yılında Edirne’ye atanmış ve Trakya Sıtma Savaş Bölge Başkanlığı görevini yürütmüştür. 1960-85 yılları arasında Edirne Sağlık Müdürlüğü görevini aralıksız yürüten Kazancıgil, 1979-1981 yılları arasında, 61 yaşındayken İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Deontoloji ve Tıp Tarihi doktorasını tamamlamış ve ardından yardımcı doçent olarak Trakya Üniversitesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı Başkanlığı’nı yürütmüştür. İkinci kez emekliliğin ardından 1992 yılından itibaren ise bu ana bilim dalındaki görevine fahri olarak devam etmiştir. Edirne’de Sağlık Müdürlüğü’nün yanı sıra Vali Vekilliği, Belediye Başkan Vekilliği, Kültür ve Turizm Müdür Vekilliği, Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü, Sanat Enstitüsü’nde Edebiyat Öğretmenliği gibi görevlerde de bulunmuştur. Edirne’de başta “Edirne’yi Tanıtma ve Turizm Derneği” ile “Edirne Musiki Derneği” olmak üzere birçok derneğin kuruculuğunu, başkanlığını ve yöneticiliğini yapmıştır. Edirne tarihi ile yakından ilgilenerek ömrünü bu tür çalışmalara adamıştır. 30 civarında Edirne tarihi ve kültürü ile ilgili kitabı ve sayısız makalesi bulunmaktadır.
          Kendisine ait yüzlerce kitaptan oluşan kütüphanesini Trakya Üniversitesine bağışlamış ve Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Bölümü’nde kendi adına bir kütüphane oluşturulmuştur.
Bu içerik 11.08.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 621 kez okundu.