SULTAN II.BAYEZID KÜLLİYESİ SAĞLIK MÜZESİ 21. AÇILIŞ YILDÖNÜMÜ

     Trakya Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen 21. Açılış yıldönümü kutlanan Sultan II.Bayezıd Külliyesi ve Sağlık Müzesi 23 Nisan günü Balkan Senfoni Orkestrası ve Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Korosu’nun konseri eşliğinde coşkuyla kutlandı.
       Tören öncesi A.Emre DİNGİL ve Rasim SEZEN’in “Osmanlı Başkentleri”  isimli fotoğraf sergisi kapılarını ziyaretçilere açtı.
       Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törene Edirne İl Emniyet Müdürü Ali Kemal KURT, Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet SEZGİN, Öğr.Gör.Aycan ÖZENÇ, Öğr.Gör. Sela Can DÖKMECİ, Konservatuar Müdürü Doç.Dr.Ahmet Hamdi ZAFER, Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Sultan II.Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Müdürü Öğr.Gör.Hakan AKINCI ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
      Açılışın ardından selamlama konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Sultan II. Bayezıd Külliyesi Sağlık Müzesi Müdürü Hakan AKINCI şunlari söyledi:
       "Sayın protokol, saygıdeğer misafirler, hanımefendiler, beyefendiler ve kıymetli hazirun sizleri saygı ve hürmetle selamlıyorum.21. Kuruluş yıldönümü etkinliğimize hoşgeldiniz, şeref verdiniz efendim.Bugün 23 Nisan; Ulusumuz’un, Üniversitemiz’in ve Sağlık Müzemiz’in en mutlu gününü yaşıyoruz.Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK 23 Nisan 1920’de Türkiye Millet Meclisi’nin kapılarının açıldığı günü önce bizlere sonrada tüm Dünya çocuklarına  armağan etmiştir. Dolayısıyla tüm dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nin açılışının 21.yılı dönümünü kutluyoruz.21.yaşımız kutlu olsun.Trakya Üniversitesi  yönetimi olarak 1997’den beri bu eşsiz mirasın koruyuculuğunu yapmaktan büyük onur duymaktayız.
       Aynı gün bir de müzemizin kurucusu olan merhum Dr. Ratip KAZANCIGİL’in doğum gününü kutluyorduk. 98 yaşında olacaktı. Kendisini rahmetle anıyor, mekanının cennet olmasını diliyorum.
       Sultan II. Bayezid Külliyesi 1484 yılından Balkan Savaşlarına kadar verdiği hizmetlerle tüm dünyaya medeniyet dersi vermiş bir kurumdur. Müze olduğu 1997 yılından beri de ecdadımızın insana verdiği değeri ve sosyal devlet anlayışını yansıtan bir aktarım aracı olmuştur. Sağlık Müzesi 15. yy’dan 18. yy’a kadar Osmanlı tıbbının en iyi uygulandığı mekan durumundadır. Ve  bunu Uluslararası platformda aldığı ödüller ile  kanıtlamıştır.   
      2004 yılı Avrupa Müze Ödülü, 2007 yılı  En İyi Sunum Ödülü ile beraber birçok uluslararası ve ulusal ödüle layık görülmüştür. Bu başarılarını 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne girerekte taçlandırmıştır. Bu gün burada sayamadığımız birçok başarıya imza atan Sağlık Müzemiz üniversitemizin onur ve gurur kaynağıdır. Bu gururu bizlere yaşatan müzemizin kuruluş hikayesi ise oldukça ilginçtir.
       1974 yılında Ord. Prof. Dr. Süheyl ÜNVER’in bir Edirne ziyaretinde dönemin İl Sağlık Müdürü Merhum Dr. Ratip KAZANCIGİL ile Külliye’ye gelmesi ile başlar. Süheyl ÜNVER Merhum Dr. Ratip KAZANCIGİL’e “Doktorum bu harabeleri Tıp Müzesi yapalım” der. Merhum ise “Sağlık Müzesi dersek herkesi kapsayan bir başlık koyarız” der ve böylece müzemizin fikir temelleri atılır. Verilen cetin mücadelelerden sonra 23 Nisan 1997 yılında, 2300 kişilik ziyaretçi sayısı ile açılır.Çok şükür ki günümüzde ise yıllık ziyaretçi sayıları 300.000 sınırlarına dayanmıştır.
     Külliye olarak temellerinin atıldığı tarih olan 1484 yılından, müze olarak kullanılan 2018 yılına kadar emeği geçmiş tüm kişilerden Allah Razı Olsun! Mekanları Cennet Olsun!
   Bu en mutlu günümüzde bizleri yalnız bırakmayan siz değerli misafirlerimize, her zaman yanımızda olarak desteklerini esirgemeyen konservatuar müdürümüz Sayın Doç. Ahmet Hamdi ZAFER ve Öğretim Görevlisi Sela Can DÖKMECİ nezdinde tüm Akademik orkestraya ve varlığı ile bizleri cesaretlendiren Trakya Üniversitesi Rektörü Sayın  Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU’na en derin kalbi duygularımla teşekkür eder, şükranlarımı sunarım.Hoşgeldiniz.” dedi.
      Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Sağlık Müzesi Müdürü Hakan AKINCI’nın konuşmasının sonrasında sahne alan Şef. Doç Dr. Ahmet Hamdi ZAFER yönetimindeki Trakya Üniversitesi Balkan Senfoni Orkestrası ve Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Korosu konser verdi. Konserde Klasik Batı Müziği'nden ve Klasik Türk Besteci'lerinden eserler seslendirildi.
      Konserin ardından Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Sağlık Müzesi Müdürü Hakan AKINCI, Doç. Dr. Ahmet Hamdi ZAFER’e üzerinde Osmanlı Dönemi müzisyenlerinin resminin işli olduğu tabak hediye etti.

Resim
ResimResimResimResimResimResimResimResimResim
 
Bu içerik 23.04.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 752 kez okundu.