S
“OSMANLI’DA SANAT VE SULTANLAR” PANELİ VE “SULTANLARIN SANATA YANSIYAN İZLERİ” SERGİSİ.
Trakya Üniversitesi Rektörlüğü Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitim Bölümü tarafından düzenlenen “Osmanlı’da Sanat ve Sultanlar” adlı panel ve “Sultanların Sanata Yansıyan İzleri” adlı sergi 28 Nisan 2017 tarihinde Trakya Üniversitesi II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nde gerçekleştirildi. Programa Edirne Valisi Günay Özdemir, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Canım, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile Üniversitemiz akademisyenleri ve öğrenciler katıldı.
Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Canım gerçekleştirdiği açılış konuşmasında bu programın verimli olacağına inandığını belirterek programa katkıda bulunan herkese teşekkürlerini iletti.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Edirne müstesna bir şehir. Osmanlı'nın ikinci başkenti. Burada kurulmuş medeniyet her anlamda batı medeniyetlerine üstün gelmiştir. İçinde bulunduğumuz bu mekan medeniyetin yüksek seviyede olduğunun en güzel kanıtıdır. Biz şimdi bir define bulucu gibi kendi değerlerimizi açığa çıkarıyoruz.”dedi. Rektörümüz ayrıca sergiye bilimsel destek veren hocalara ve katılımcılara teşekkürlerini iletti.
Edirne Valisi Günay Özdemir medeniyetin temelinin Edirne’de görüldüğünü belirttiği konuşmasında "Edirne, çok farklı inanç ve düşünceden insanın yaşadığı bir yer. Burası, bütün inanç ve düşüncedeki insanların ortak yaşama biçiminin geliştirildiği bir şehir."dedi. Vali Günay Özdemir ayrıca kentte tarih boyunca kültürel birçok etkinlik yapıldığını sözlerine ekledi.
Program Reyhan İsen’in konuşmasıyla devam etti. Reyhan İsen doğup büyüdüğü mahallede, içerisinde oyunlar oynadığı külliyede sergi açmaktan dolayı mutluluk duyduğunu aktardı.
Konuşmaların ardından Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Canım moderatörü olduğu paneli açtı.
Panelin ilk konuşmasını Prof. Dr. Mustafa İsen gerçekleştirdi. Prof. Dr. İsen Osmanlı sultanlarının sanatı ve sanatkârı koruyup gözettiğini, bizzat sanatın içerisinde yer aldığını belirterek Osmanlı zamanında sultanların Edirne’ye kattığı eserlerden bahsetti. Prof. Dr. İsen ayrıca Kanuni ve III. Mehmed gibi sultanların klasik şiire eğilimi ile ilgili bilgiler verdi.
Doç. Dr. Tuba Işınsu konuşmasında Osmanlı sultanlarının sanatı nasıl desteklediklerinden bahsetti. Doç. Dr. Işınsu Tarihin bütün dönemlerinde az ya da çok siyasi kurum ile sanat arasında ilişki olduğunu belirterek yöneticilerin destekledikleri sanat dallarında üretici olarak da rol aldıklarını ifade etti. Doç. Dr. Işınsu Osmanlı'da sanatın saraya bağlı olarak değişim gösterdiğini, bu sebeple sanatın her alanında saray üslubunun oraya çıkmasını sağladığını sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Ö. Faruk Taşkale berat ve vakfiye gibi belgelerdeki tuğralara uygulanan tezyinatın yapıldıkları dönemler itibariyle farklılıklar gösterdiğinden bahsettiği konuşmasında 19. yüzyıldan itibaren hattat ve müzehhiplerin tuğraları, yazı ve tezhip sanatlarını itinalı ve görkemli şekilde uyguladıklarını ifade etti.
Panelin ardından, Prof. Dr. Faruk Taşkale, Doç. Dr. Sacit Açıkgözoğlu, Doç. Dr. Münevver Üçer, Yrd. Doç. Dr. Kaya Üçer, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Gündüz, Arş. Gör. Atilla Y. Turgut, Arş. Gör. Hüsna Kılıç, Öğr. Gör. Emel Basut Gemici, Öğr. Gör. Murat Uçar, Reyhan İsen, Esin Kazazoğlu eserlerinin yer aldığı “Sultanların Sanata Yansıyan İzleri” adlı serginin açılışı gerçekleştirildi.
Bu içerik 28.04.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1027 kez okundu.