3. ULUSLARARASI ÜNİVERSİTE MÜZELERİ BİRLİĞİ KONFERANSI

   Üniversite Müzeleri Birliği tarafından düzenlenen Ülkemizden 35  ve yurt dışından 15 üniversitenin 50 müzesinin katılımı ile Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşen 3. Uluslararası Üniversite Müzeleri Birliği Konferansı açılışı 19 Nisan 2016 tarihinde Sultan II. Bayezid Külliyesi’nde gerçekleştirildi.
Törene katılamayan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve Ak Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen’in telgraf gönderdikleri bilgisi paylaşıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Üniversite Müzeleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda Üniversite müzeleri ve işlevleri hakkında detaylı bilgi vererek Üniversite Müzeleri Birliğinin çalışmalarından bahsetti.
Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Yener Yörük; ilk olarak Edirne ve Üniversitemizin tarihinden bahsetti. Rektörümüz Sultan II. Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi’nin yanı sıra İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi ve bugün açılacak Milli Mücadele ve Lozan Müzesi ile Üniversite olarak müzeciliğe verilen öneme değindi. “Yurt dışı ve yurt içinden gelen eser bağışları ile Balkan Çağdaş Sanatlar Müzesinin kuruluşu yolunda ilerliyoruz. Bunun yanı sıra tarihimize sahip çıkmak içinde çalışmalar yapıyoruz. Dünya’da Edirne ile alakalı tüm kitapları toplayarak Edirne Kitaplığını oluşturuyoruz. 1997 yılında açılan Sağlık Müzemiz 7 yıl gibi kısa bir süre içerisinde 2004 Yılı’nda Avrupa Konseyi Avrupa Müze Ödülü’nü aldı. Farklı yüzyılların farklı mimari üslupları ile oluşturulan tarihi binalarımız ile konferans ve toplantı yapmak isteyen herkese kapımız açık.” diyen Rektörümüz Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi için Unesco Dünya Mirası Listesi’ne başvuru yaptıklarını ifade etti. Konuşmasının sonunda Rektörümüz katılımcılara başarılar dileyerek güzel bir konferans geçmesini diledi.
Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi “Mekanın Özgünlüğü ve Sergileme Teknikleri” açısından En İyi Üniversite Müzesi Ödülü’ne layık görülmesi nedeni ile Prof. Dr. Fethiye Erbay müzemizin ödülünü Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük’e takdim etti.
Açılış konuşmaları ardından Rektörümüz, Prof. Dr. Fethiye Erbay ve Doç. Dr. Mutlu Erbay’a teşekkür ederek plaket verdi.
Tören sonunda Kültür Mirasımız adlı sergi protokolün katılımı ile açıldı. Sergide Rektörümüze, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Panorama 1453 Tarih Müzesi Müdürü Salih Doğan Fatih Sultan Mehmet’in Fetih Armağanı adlı heykelini ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlu Erbay da Sinan portresi ve Selimiye tablosu hediye etti.
Uluslararası konferansa katkılarından dolayı Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Müdürü Öğr. Gör. Hakan AKINCI’ya Üniversite Müzeler Birliği Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay tarafından plaket takdim edildi.
Konferansın üçüncü günü Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliye’si Sağlık Müzesi Müdürü Öğr.Gör.Hakan AKINCI “Sultan II.Bayezid Külliyesi’nin Mimari Yapısı” adlı sunumu ile ,Prof.Dr.Feruzan DANE “ Balkan Arboretumu (Canlı Ağaç Müzesi)’nun Kuruluş ve Tarihçesi” adlı sunumu ile ,Müslüm ÖZCAN “İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi” adlı sunumu ile ,Doç.Dr.Mehmet AYBEKE Trakya Üniversitesi EDTU Herbaryumu Tanıtımı” adlı sunumu ile ,Öğr.Gör.Öner Kıranlar Trakya Üniversitesi’nin Bölge Kültürüne Katkıları” adlı sunumu ile ve Yrd.Doç.Dr.Veysi AKIN “Milli Mücadele ve Lozan Müzesi” adlı sunumu ile konuşmalarını yaptılar.       
ResimResimResimResimResimResimResimResimResimResim                                           
Bu içerik 19.04.2016 tarihinde yayınlandı ve toplam 912 kez okundu.